Araştırmalar, orta egzersizin süt arzını, süt kompozisyonunu veya bebeğin büyümesini etkilemediğini 1,2,3,4 göstermektedir . Laktik asit düzeylerinin, bir annenin yoğun yoğun egzersiz yapmasıyla birlikte yoğun bir egzersiz olarak tanımlandığı halde bir miktar arttığı gösterilmiş ancak bebeğe bilinen zararlı etkileri bulunmamaktadır. 5,6,7,8,9 Bazı küçük çalışmalar 10,11 ılımlı egzersiz sonrasında immünolojik faktörlerde bir fark bulamamıştır, ancak kapsamlı egzersizden sonra bağışıklık artırıcı proteinlerde bir azalma gösterdiler. Seviyeler bir saat içinde normale döner ve bebek üzerindeki etkisi önemli olmaz.
Orta dereceli egzersiz, bir annenin sağlığını geliştirir ve duygusal refahı olumlu etkiler. Yararların bazıları şunları içerir:
Yüksek düzeyde kardiyovasküler sağlık Geliştirilmiş kan lipid profilleri ve insülin yanıtı Geliştirilmiş enerji ve azaltılmış stres seviyelerinden gelen bir rahatlık hissi Gelişmiş anne-bebek ilişkisi Majör depresif bozuklukları olanlarda depresyon semptomlarının hafifletilmesi
Araştırmalar, ılımlı egzersizin süt arzını, süt kompozisyonunu veya bebeğin büyümesini etkilemediğini göstermiştir. Yorgun egzersiz yapmak, bir anne sütünün laktik asit ve IgA içeriği üzerinde kısa süreli etkiye sahip olabilir (daha fazla ayrıntı aşağıda).
Egzersiz, süt tedarikini veya besin içeriğini etkiler mi?
Çalışmalar, süt üretiminde ve besin kompozisyonunda veya bebeklerin kilo alımı konusunda fark göstermedi. Bir çalışma, düzenli olarak egzersiz yapan kadınlar için süt arzında hafif bir artış olduğunu gösterdi ancak çalışmanın küçüklüğü nedeniyle bu artış önemli olmayabilir.
Laktik asit, egzersiz sonrası anne sütüne mi yükselir?
Araştırmalar, ılımlı egzersiz sonrasında (% 50 ve% 75 yoğunluk) laktik asit oluşumunda belirgin bir artış göstermedi. Anne sütü maksimum miktarda (% 100) egzersiz yaparsa, emzirme egzersizi olarakda nitelendirilirse emziren annenin laktik asiti biraz yükselir. Bu artış egzersiz sonrası 90 dakikaya kadar mevcut olabilir. Bebek için bilinen zararlı etkileri yoktur.
Kendi konforunuz için, egzersiz yapmadan önce emzirin. (özellikle koşu, atlama, vb. Gibi yorucu egzersizler sırasında) iyi, destekleyici bir sutyen giymeyi isteyebilirsiniz. Bazı bebekler annenin terlemesi sırasında emmeyi sevmezler (annenin derisinde bulunan tuzdan dolayı), bu nedenle göğüslerinizi durulamak ya da emzirme öncesinde duş almak isteyebilirsiniz. Ağırlıklarını düzenli olarak kaldırırsanız veya tekrarlayan kol hareketini içeren diğer egzersizleri yaparsanız ve tıkalı kanallar geliştirirseniz, kesip tekrar yavaşlayın.
Hamilelik öncesinde veya sırasında aşırı kilolu veya obez olan anneler, emzirirken kilo vermek için aslında egzersiz ve kalori kısıtlamasının bir kombinasyonuna ihtiyaç duyduklarını görebilirler. Yavaş başlamak ve rahat bir kilo kaybı modeli için çalışmak gerekiyor. Not: Egzersiz (ve dolayısıyla kalori harcamaları) çok hızlı bir kilo kaybına neden olduğunda, beslemeyi artırmak için bebek aç ise emzirme daha sık olabilir. Bu kesinlikle bir norm değil, bazen gerçekleşir ve deneyimli sporcuların bile egzersizi doğumdan sonra ve emzirme döneminde daha yavaş veya egzersize daha düşük bir oranda devam ettirmesi gerektiğini gösterir. Vücudumuz ve metabolizma hamilelik, doğum ve laktasyon döngüsüyle değişebilir. Yavaşça geçmek, vücudunuzu dinlemek ve bebeğinizi izlemek, sağlıklı bir programa girmenin en iyi yoludur. Sonuç olarak, araştırma ve annelerin hikayelerinin çok küçük örneklemesinden bile anlaşılacağı gibi, çoğu anneye emzirmek, sağlıklı bir egzersiz programına caydırıcı etki yapmamalıdır. Her anne için egzersizin türü ve sıklığı farklı olabilir, ancak gerçek şu ki bedenlerimiz harekete geçirilmek üzere
tasarlanmıştır. Sağlıklı anneler – sağlıklı bebekler.
Referanslar
1. Daley AJ, Thomas A, Cooper H, et al. Anne sütüyle beslenen bebeklerde annenin egzersizi ve büyümesi: randomize kontrollü çalışmaların meta-analizi. Pediatri 2012 Temmuz; 130 (1): 108-14.
2. Dewey KG. Emzirme sırasındaki maternal kalori kısıtlamasının ve egzersizin etkileri. J Nutr 1998 Şub; 128: 386S-389S.
3. Dewey KG, Lovelady CA, Nommsen-Rivers LA, McCrory MA, Lonnerdal B. Laktasyondaki kadınların aerobik egzersizlerinin anne sütü hacmi ve bileşimi üzerindeki etkilerini randomize bir çalışma. N Engl J Med 1994 Şubat 17; 330: 449-453.
4. Lovelady C. Post partum kilo kaybını teşvik etmek için laktasyonla egzersiz ve gıdalar alımını dengelemek. Proc Nutr Soc. 2011 Mayıs; 70 (2): 181-4. Epub 2011, 24 Şubat.
5. Quinn TJ, Carey GB. Egzersiz yoğunluğu veya diyet anne sütünün laktik asit birikimini etkiler mi? Med Sci Sports Exerc 1999 Oca; 31 (1): 105-10.
6. Wallace JP, Ernsthausen GI. Egzersiz sonrası anne sütünün laktik asit konsantrasyonu üzerine memedeki dolgunluğun etkisi. Int Med Jour of Sports Med 1992; 13: 395-398.
7. Wallace JP, Inbar G, Ernsthausen K. Bebeğin egzersiz sonrası anne sütünü kabul etmesi. Pediatri 1992 Haziran; 89 (6 sayfa 2): 1245-7.
8. Wallace JP, Rabin J. Maksimum egzersizi izleyen anne sütündeki laktik asit konsantrasyonu. Nt J Sports Med 1991 Haziran; 12: 328-31.
9. Wright KS, Quinn TJ, Carey GB. Anne sütünün anne tatbikatından sonra bebeğin kabulü. Pediatri. 2002 Nisan; 109 (4): 585-9.
10. Lovelady, CA, Hunter, CP, Geigerman, C. Egzersizin anne sütündeki immünolojik faktörlere etkisi. Pediatrics 2003; 111; 148-152.
11. RL Gregory, JP Wallace, LE Gfell, J. Marks ve BA King, Egzersizin Sütün İmmünoglobülinine Etkileri A. Med. Sci. Spor Exer 1997; 296-1601.
12. Dada Su, Yun Zhao, Colin Binns, Jane Scott ve Wendy Oddy. Emziren anneler, bir kohort çalışmasının sonuçlarıyla egzersiz yapabilirler. Public Health Nutrition, 2007,10, s. 1089-1093.